|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Sada je: čet tra 30, 2026 7:54 am.
kod reklama
NOVA KNJIGA I SNIMANJE FILMA
| Autor/ica |
Poruka |
|
MimaGS
....kapetan...
Pridružen/a: sri ožu 17, 2004 1:17 am Postovi: 1522 Lokacija: GS
|
|
| ned svi 24, 2009 11:16 am |
|
 |
|
iva-24
|
|
| ned svi 24, 2009 11:31 am |
|
 |
|
Zagi
....kapetan...
Pridružen/a: sub pro 18, 2004 1:06 pm Postovi: 1162 Lokacija: Lokacija :
|
_________________ Rat je kao pijan svat prošao poljem... Šenlučio celu noć...
|
| pon svi 25, 2009 1:22 pm |
|
 |
|
viktor
...brodski mali...
Pridružen/a: sri ožu 17, 2004 11:15 pm Postovi: 293 Lokacija: ....na pola puta....
|
_________________ Još malo šetnje uz more i gotovo.....
|
| pon svi 25, 2009 4:46 pm |
|
 |
|
Miomir
...drugi casnik...
Pridružen/a: sri tra 06, 2005 2:54 pm Postovi: 734 Lokacija: noge na zemlji, glava u oblacima
|
_________________ Jedan od onih...
|
| pon svi 25, 2009 6:31 pm |
|
 |
|
Grunf
...brodski mali...
Pridružen/a: sub vel 25, 2006 2:51 am Postovi: 157 Lokacija: ...daleko od mesta koje se zove dom...
|
_________________ ..srecu nosi neki postar jako spor...jos samo ovu noc da izguram,sutra cu vec naci dobar izgovor
|
| čet svi 28, 2009 1:42 pm |
|
 |
|
Miomir
...drugi casnik...
Pridružen/a: sri tra 06, 2005 2:54 pm Postovi: 734 Lokacija: noge na zemlji, glava u oblacima
|
...SVOJSTVENO reditelju koji u sitnim noćnim časovima već nedeljama u novosadskom “Studiju M” montira svoj igrani i “predugometražni” prvenac (“kako je počelo, trajaće barem tri sata”), Đorđe Balašević, vidno neispavan, ali poslovično dobro raspoložen, kaže da je to ujedno i njegov jedini film. Ne namerava, kako kaže, da oduzima hleb školovanim rediteljima, kao što su njegovi pomoćnici u montaži - kćerka Jelena i njen dečko Petar Jovanović.
Ne pada Đoletu na pamet da se potpisuje kao klasičan reditelj. Oni koji prate njegovu karijeru znaju da je napisao, pre mnogo decenija, pesmu o Vasi Ladačkom, a za film scenario i kompletnu muziku. Zato će na špici jednostavno pisati: Film Đorđa Balaševića.
Posle premijere koja se očekuje u junu, Balašević se vraća na svoj teren. Istina, neće žuriti s novim muzičkim albumom. Piše svoj novi roman “Kalendar mog detinjstva”.
* Da li sveopšta kriza saseca i kreativnost kantautora?
- Ne, imam ja neke nove pesme. Uz tu knjigu koju pišem, “Kalendar mog detinjstva”, imam sedam ili osam novih pesama, apsolutno dovoljno za jedan novi album. Ali ih zasad izvodim prilično tajno, samo na koncertima. Smatram da je to za publiku koja mi dolazi na koncerte lep gest. Jedina opasnost su klinci koji to snimaju za “Jutjub”, pa se onda pojavi nepotpuna verzija, jer ja iz koncerta u koncert menjam stihove, kombinujem druge reči...
* Svuda u svetu dominiraju teme o ekonomskoj krizi i kako joj doskočiti. Pogađa li vas ovo krizno vreme?
- Ja sam u nekim svojim, privatnim, ekonomskim krizama bio u više navrata
u životu, iako sam imao takozvanu karijeru i mnogo uspeha. Bilo je perioda kada sam bio baš bez kinte. U vreme kad sam govorio da rat neće valjati, bio sam na nekom ledu, nisam ništa radio. Onda smo se kao porodica radovali kad prodamo jednu knjigu, pa je Olja trčala na pijacu da kupi deci banane.
* Mislite li i dalje da čovek, samo ako ima pravi motiv, može da se oseća dobro sa “crvenom” u ruci, kao da ima tri “ljubičaste” od 500 evra u džepu?
- Ako postoje neki motivi u ljudima, mogu te krize da se prevaziđu. Ja tu imam jednu ravničarsko-panonsku uzdržanost, a u stvari sam optimista. Ovi drugi koji su sad pali u krizu, oni su početnici, za razliku od nas. Šta oni znaju o krizi? Mi kriziramo već 20 godina, mi smo na svom terenu.
* Znači, u prednosti smo?
- To me podseća na ono kad smo kao klinci igrali fudbal i namerno polivali vodom svoj teren da gostujućeg protivnika gurnemo u što veće blato. Nama je teren već dugo mokar. Mi, a ne ta Evropa, “sisali” smo benzin, čekali po 20 sati na granici da bismo kupili neke elementarne potrepštine... Mi smo tu virtuozi.
* Plašite li se da na hiljade ljudi koji ostaju bez posla neće imati novca da plate karte za vaše koncerte i film?
- Da, nažalost, na hiljade ljudi ostaje bez posla. Mislim da se i u ovakvim situacijam neizostavno mora pojaviti nešto dobro - ljudi će se okrenuti jedni drugima. Setićemo se da postoje neke zaboravljene kategorije - komšije, bližnji... Otuđili smo se, nadam se ne nepovratno.
* Izuzimajući povremenu podršku Borisu Tadiću na izborima, distancirali ste se od politike. Zašto?
- Prilično sam razočaran svime što se dešava, jer 5. oktobra 2000. godine, poput mnogih, smatrao sam da će to drugačije izgledati. Pokazalo se da nema dovoljnog broja doraslih za ovo novo vreme. Shvatio sam da je najpametnije sačuvati svoj mali svet i na taj način pokušati uticati na promene u velikom svetu.
* Da li je tačno da za potrebe filma “Kao rani mraz” niste mogli da nađete u Vojvodini nijednu vetrenjaču po meri?
- Nisam do sada to ni primećivao. Ima nekoliko vetrenjača, ali su uglavnom pretvorene u restorane ili su previše nalickane, pa su izgubile autentičnost. Predlagao sam da mi sazidamo vetrenjaču, ali me je Olivera, moj neumoljivi producent, podsetila da moramo da vodimo računa o svakom dinaru iz budžeta za ovaj film. Na kraju, vetrenjaču smo bukvalno nacrtali, a ona u filmu izgleda kao “živa”...
|
| pet lip 12, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
Miomir
...drugi casnik...
|
i kanda se jos snima music...
Márta Sebestyén u Novom Sadu, četvrtak, 18 jun 2009
Na poziv producentske kuće Salayka i gospođe Olivere Balašević u Novom Sadu je boravila čuvena Márta Sebestyén, između ostalog poznata po izvođenju numere u filmu "Engleski pacijent" ("The English Patient"). Povod je bio saradnja na realizaciji muzike za film „Kao rani mraz", odnosno numera koja prati scenu Emila Šraca.
„... Dobila sam scenario i objašnjenje da moj glas u stvari treba da bude instrument koji će obojiti jednu ljubavnu priču. Shvatila sam da se radi o bolnoj melodiji koja podržava senzibilnu scenu. Potom sam prevela tu melodiju na moj muzički jezik i način razmišljanja i spremila se kako ću je interpretirati..."
Prepoznatljivost boje glasa mađarske dive i autentičnost repertoara koji izvodi potvrđuju razloge zadovoljstva publike koja odlazi na njene nastupe. Učesće u realizaciji muzike za film „Kao rani mraz" na svojstven način pokazuje lepotu i univerzalnost muzike koja spaja i potvrdjuje vrednosti multikulturalnosti ovih prostora...
„... Kada dođem u Vojvodinu osećam se kao da sam kod kuće, dobro poznajem vojvođanska sela gde sam prikupljala tradicionalnu muziku, i otkrila sam da postoje velike sličnosti jer su na tom prostoru ljudi vekovima ziveli zajedno. Ljudi su slični, imaju isti duh, prijatni su i druželjubivi, što je meni veoma važno, ovde sam provela mnogo lepih trenutaka."
Nakon uspešno realizovanog snimanja u studiju Radio televizije Vojvodine i divnog druženja, sigurni smo da je ovakva saradnja još jedan doprinos umetničkom senzibilitetu kompozitora, karakterima likova filmske priče, kao i atmosferi scena iz filma.
http://www.salayka.org/sr/component/rsg ... 5/asInline
http://www.salayka.org/sr/component/rsg ... 5/asInline
|
| sub lip 20, 2009 1:48 pm |
|
 |
|
Miomir
...drugi casnik...
|
|
| čet lip 25, 2009 5:37 pm |
|
 |
|
splico
...skipper...
Pridružen/a: čet tra 07, 2005 8:25 pm Postovi: 464 Lokacija: di vlada temperament i malo je razuma
|
_________________ more utapa mornare, a tuga one koji zive na kopnu
|
| pon srp 06, 2009 10:39 pm |
|
 |
|
MimaGS
....kapetan...
|
|
| uto srp 07, 2009 9:36 am |
|
 |
|
splico
...skipper...
Pridružen/a: čet tra 07, 2005 8:25 pm Postovi: 464 Lokacija: di vlada temperament i malo je razuma
|
|
| uto srp 07, 2009 10:29 am |
|
 |
|
ogycko
|
|
| čet srp 09, 2009 6:37 pm |
|
 |
|
Miomir
...drugi casnik...
|
verovali ili ne
PREMIJERA FILMA „KAO RANI MRAZ“ ĐORĐA BALAŠEVIĆA U SEPTEMBRU
„Ladački“ prvo stiže u Novi Sad, Posle Novog Sada, uslediće premijera u Beogradu, potom po gradovima u Srbiji, ali i u bivšim jugoslovenskim republikama, a producenti se nadaju i pozivima na festivale
Filmski prvenac popularnog kantautora Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“, koji ovo ostvarenje potpisuje kao scenarista, autor muzike i reditelj, biće premijerno prikazan sredinom septembra u Novom Sadu. Film, koji je na više lokacija u Vojvodini sniman tokom jula, avgusta i septembra prošle godine, trenutno se nalazi u fazi postprodukcije, a ovih dana u Minhenu radi se miks zvuka. Očekuje se da prva kopija filma stigne iz laboratorije između 10. i 15. avgusta, posle čega sledi premijera, koja će biti održana sredinom septembra meseca u Novom Sadu. Što je, kako iz autorskog tima poručuju, logično, iako film ima univerzalnu priču koja može da se dešava bilo gde, njegov ambijent je, ipak, ravničarski.
Posle Novog Sada, uslediće premijera u Beogradu, potom po gradovima u Srbiji, ali i u bivšim jugoslovenskim republikama, a producenti se nadaju i pozivima na festivale. S obzirom da su u muzičkom delu ovog ostvarenja bili angažovani Georg Zamfir i Marta Šebeštjen, postoji interesovanje da se premijera održi u Rumuniji i u Mađarskoj, a pregovora se i o distribuciji filma i u Austriji i Slovačkoj.
Podsećanja radi, film „Kao rani mraz“ snimljen je po Balaševićevoj knjizi-scenariju pod istim nazivom: „Kao rani mraz (Nikolina priča o Vasi Ladačkom)“, a koja je i pisana kao roman u formi filmskog scenarija. Već u podnaslovu knjige popularni Đole naglašava da je u pitanju „Scenario za dugometražnu igranu baladu“ - jer film je priča o ljubavi, oslonjena na sada već njegovu čuvenu „Priču o Vasi Ladačkom“, ali ovaj put ispričanu očima njegovog sestrića Nikole, svedoka svega što se dogodilo nakon radnje opisane u pesmi.
Prva klapa „pala“ je 11. jula 2008. godine u slikovitom ambijentu reke Tise u scenografiji malog vojvođanskog sela posebno izgrađenog za potrebe filma, a poslednja, dva meseca kasnije, 12. septembra u blizini manastira Kovilj.
Mladog Vasu Ladačkog glumi debitant Danijel Kovačević, ostarelog glavnog junaka Rade Šerbedžija, a u velikoj glumačkoj ekipi nalaze se i Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Marko Makivić, Mira Banjac, Zijah Sokolović, Jovana Balašević, Peđa Bjelac, Vojin Ćetković, Aleksa Balašević, Danijel Kovačević, Ivan Đurić, Danica Jurčova, Radoje Čupić...
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/refl ... u-novi-sad
|
| sri srp 29, 2009 5:02 pm |
|
 |
|
Grunf
...brodski mali...
Pridružen/a: sub vel 25, 2006 2:51 am Postovi: 157 Lokacija: ...daleko od mesta koje se zove dom...
|
 Re: NOVA KNJIGA I SNIMANJE FILMA
Izgleda da ce i ove godine Septembar da padne u Oktombru (ili Novembru.....) Nema smisla sta ovo Djole radi sa premijerom ovog dugo ocekivanog filma 
_________________ ..srecu nosi neki postar jako spor...jos samo ovu noc da izguram,sutra cu vec naci dobar izgovor
|
| čet ruj 17, 2009 2:29 pm |
|
 |
|
Alias
...brodski mali...
Pridružen/a: čet tra 07, 2005 6:20 pm Postovi: 240 Lokacija: Sa one strane Sunca u Zemlji Bez Snegova
|
jos malko strpljenja, sve je pred poslednjim pripremama... haljine i odela se kupuju ovih dana, svi ce biti doterani, samo ce On biti u farmerkama, cucete sve ovih dana 
_________________ samo san do tebe dovodi...
|
| sri ruj 23, 2009 5:02 pm |
|
 |
|
Zagi
....kapetan...
Pridružen/a: sub pro 18, 2004 1:06 pm Postovi: 1162 Lokacija: Lokacija :
|
 Re:
_________________ Rat je kao pijan svat prošao poljem... Šenlučio celu noć...
|
| sri ruj 23, 2009 7:27 pm |
|
 |
|
Alias
...brodski mali...
Pridružen/a: čet tra 07, 2005 6:20 pm Postovi: 240 Lokacija: Sa one strane Sunca u Zemlji Bez Snegova
|
Pa evo, ovo samo vama mogu kasti...al u strogom poverenju
nisu se sve finasiske stvari slegle, cekaju se jos neke pare i...
dotle, sve sto moze da se uradi, radi se...
_________________ samo san do tebe dovodi...
|
| pet ruj 25, 2009 2:54 pm |
|
 |
|
mephi
Pridružen/a: pon lis 22, 2007 10:46 pm Postovi: 67 Lokacija: on the road
|
ovo čekanje uopće više nije zabavno. čekaj kad će biti gotov film, čekaj kad će biti premijera, čekaj da dođe u Hrvatsku, čekaj vijesti na netu kad će koncert u Splitu.... 
_________________ kako mi se ćefne
|
| pet ruj 25, 2009 7:33 pm |
|
 |
|
splico
...skipper...
|
|
| pet ruj 25, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
MimaGS
....kapetan...
|
Da, malo će čudno biti kad izađe, pa snimljen je prije više od godinu dana... Opravdanje da nema novaca je smiješno... No nikad se ne zna, možda je to neki tip filma i produkcija nikad viđena u Europi, pa zato treba toliko novaca... He, he... da ne spominjemo one neke matematičke izračune oko prihoda i rashoda... Nadam se da ćemo zaboraviti svu ovu zajebanciju oko filma i šire kad film izađe...
|
| sub ruj 26, 2009 12:18 am |
|
 |
|
hm
Pridružen/a: uto kol 21, 2007 2:37 pm Postovi: 56 Lokacija: ovdje, ondje, tuda svuda
|
eh, zasto volim Ljubisu - on snimi 3 filma dok Djole uradi jedan... Dobro, Ljubisini filmovi se ne mogu gledat, al ni ovaj Djoletov isto tako (tehnicki, mislim).
|
| ned ruj 27, 2009 8:30 pm |
|
 |
|
d_m
|
Mislim da je problem u montaži! Djole je sigurno snimio masu lepih kadrova ali sada to treba sklopiti u priču koja teče a to zna da bude mnooogoo teško. Zato sada svi mi plaćamo danak Djoletovom neiskustvu u sferi filma.
|
| uto stu 10, 2009 2:42 pm |
|
 |
|
Grunf
...brodski mali...
|
Meni se iskreno malo zgadio film iako ga nisam ni pogledao..
|
| sri stu 11, 2009 2:26 pm |
|
 |
|
mephi
Pridružen/a: pon lis 22, 2007 10:46 pm Postovi: 67 Lokacija: on the road
|
_________________ kako mi se ćefne
|
| čet stu 12, 2009 2:59 am |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|